Wednesday, November 25, 2009

Bahaya Taklid Dalam Tauhid


umat islam hanya mentauhidkan Allah yang esa dan tidak menyembah makhluk lain.

Oleh : DR. ASMADI MOHAMED NAIM

APABILA ditanya dari mana nas al-Quran dan sunnah yang menyebut pembahagian yang jelas bagi tauhid tiga serangkai iaitu tauhid uluhiah, tauhid rububiah dan tauhid asma' wa sifat, pendokongnya yang mengaku berpegang dengan al-Quran dan sunnah pun, teragak-agak mendatangkan hujah.

Lantas mendatangkan hujah-hujah berbentuk taklid iaitu WAMY, ulama-ulama lain dan silibus-silibus beberapa buah universiti yang menyokong. Itu sebenarnya taklid.

Kadang-kadang didatangkan nukilan al-Baghdadi dalam al-Farq Baina al-Firaq berkaitan dengan tafsiran perkataan 'ahlussunnah' sebab mahu bergantung dengan ulama silam Ahlussunnah, namun ditiadakan syarahan bahawa Imam al-Baghdadi sebenarnya mensyarahkan tauhid Sifat di dalam kitab tersebut apabila beliau mensyarahkan firqah najiah (firqah yang selamat). Bahkan perkataan 'tauhid-tauhid sifat' dalam definisi tersebut diabaikan. Walhal itulah antara sifat-sifat 20.

Lihat bagaimana Imam al-Baghdadi mensyarahkan pandangan Ahlussunnah dalam mentauhidkan sifat Allah SWT: "Mereka ijmak bahawa tempat tidak meliputiNya (Allah SWT tidak bertempat) dan masa tidak mengikatnya, berbeza dengan firqah al-Hasyamiah dan al-Karamiah, yang mengatakan Allah memegang arasynya". (Lihat Al-Baghdadi, al-Farq Baina al-Firaq, hal.256).

Dalam isu tauhid, amat merbahaya kita bertaklid. Sepatutnya didatangkan nas-nas yang jelas berkaitan pembahagian tiga serangkai tersebut bersesuaian sekiranya kita bersarjanakan al-Quran dan sunnah.

Friday, November 20, 2009

SKMM Mula Bertindak!! Laman Web Celaka Bakal Dijahanamkan!

Penulis : Wan Amurks

Membaca berita tentang isu laman web yang menyesatkan dan menghina Islam bakal diambil tindakan oleh SKMM sememangnya melegakan. Alhamdulillah di atas keprihatinan SKMM. Perkara ini telahpun dibangkit di Dewan Rakyat pada persidangan yang lalu atas keprihatinan beberapa ahli parlimen. Tahniah diucapkan.

Antara yang telah dan bakal diambil tindakan ialah :

www.syurgaislam.blogspot.com


www.faithfreedom.org (Geng-geng Meriam Rasul Palsu wanita dan free thinker memang suka lepak kat tempat-tempat macam ni!)

manatuhanallah.wordpress.com (Celaka lagi menyesatkan! Laknat Allah ke atas pembuat dan sesiapa sahaja yang bersubahat membuat blog ini! Blog ini memperjuangkan penzahiran Allah dalam bentuk manusia di akhir zaman... Laknat! Laknat! Laknat!! Sakit hati apabila membacanya)

tokbatinsenoi.blogspot.com (Dah tukar nama baru-baru ni tokbatinsenoi-x.blogspot.com/)

Tinjauan penulis ke atas blog-blog di atas mendapati sebahagian blog telahpun disekat/dilupus/dihapus, tetapi tidak diketahui samaada SKMM atau tuan punya blog yang melakukannnya. Laman Tok Batin senoi pula kini hanya boleh dilayari by invitation only. Tak kisahlah janji mereka tengah panas punggung.

Walaupun sebelum ini saya pun menjadi keliru akan fungsi SKMM namun mungkin berita ini boleh menjadikan saya semakin berprasangka baik kepada badan ini.

Tuesday, November 3, 2009

Penangkapan Dr. Asri : Kemuncak sebuah kekeliruan

Penulis : Sahabat Insaf

Saya cuba menahan diri daripada menulis isu-isu agama yang berat terutama berkaitan pertembungan Wahabi Vs Ahlus sunnah wal jamaah memandangkan kepakaran saya bukanlah pada bidang agama. Apabila memperkatakan tentang isu penangkapan Dr Asri memang tidak dapat dielakkan mengulas sedikit sebanyak isu ini. Saya akan cuba berhati-hati menulis agar tiada sebarang pihak terasa akan kepedasan penulisan ini. Lebih baik tersalah bicara dalam bab dunia daripada bab agama.

Secara amnya, pertembungan Wahabi Vs Ahlus sunnah hanyalah berlingkar perdebatannya di kalangan alim ulama dan amat jarang orang biasa/awam seperti saya mendapat inti terhadap isu-isu yang diperdebatkan. Ibarat melihat masalah dalaman rumah jiran sendiri yang bergaduh suami isteri ... kita hanya tahu sedikit sebanyak tentang isi pergaduhan mereka akibat jerit-pekik, balingan periuk, pinggan mangkuk dan selebihnya hanya lebih kepada spekulasi dan andai-mengandai.

Saya seperti orang awam yang lain dibesarkan dengan fahaman ahlus sunnah yang bermazhab syafie di Malaysia. Kami diajar ada 4 mazhab ahlus sunnah dan semuanya benar cuma terdapat sedikit sebanyak perbezaan yang tidak membawa kepada perbezaan akidah. Sifat 20 menjadi asam garam dalam pengajian ini. Kami bersangka baik dengan semua ustaz dan ustazah yang mengajar dan tidak pernah menyelidik sama ada yang diajar itu ada unsur Wahabi atau tidak.

Iklan

There was an error in this gadget